Dutch Roco Forum

Layout en Materieel => Mijn Layout => : RudyB 2015-07-16, 14:24:41

: HO 'folded dogbone' in wording
: RudyB 2015-07-16, 14:24:41
De layout die momenteel in aanbouw is:

Scale: HO = 1:87
Table: 300 x 300 cm, folded dogbone shape (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/layouts/)
Track: Peco code 75, total length approximately 40 m
Turnouts: 23 x Peco E191/E192, electrofrog (http://railwaybobsmodulebuildingtips.blogspot.nl/2013/01/the-peco-electrofrog-circuitry.html), used without polarity switching
Turnout Operation: ‘home made’ servo drive (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/02/27/servo-in-the-vertical-mount-position-video/)
Train Control: DCC
Command Station: ESU ECoS 50200 (4A, no additional booster)
DCC Accessory Decoders: Arduino with own made software (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/01/25/new-arduino-dcc-servo-and-function-decoder-software/)
Train Detection: reed switches on the track and magnets under the trains (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2014/10/11/train-detection-with-a-reed-switch-and-a-magnet/)
Sensor Feedback: S88 via Arduino with own made software (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2014/10/03/arduino-used-as-an-s88-occupancy-detector-board/)
PC Control softwarel: Traincontroller 8 Gold (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/category/traincontroller/) (Rocrail and Koploper will also be added later, just out of curiosity)
Train CAD software: SCARM (http://www.scarm.info/index.php)

(http://up.picr.de/22551754li.jpg)
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: bertcaus 2015-07-22, 18:50:38
Hallo Rudy,

Via dit draadje de link naar je website gevonden. Wat een schat aan informatie! Daar ga ik eens uitgebreid in grasduinen.
Door gezondheidsproblemen kan ik momenteel fysiek niet veel aan mijn baan doen, en dan is zo'n website en daaraan gekoppeld de vele links een geweldig alternatief. Doe zo voort zou ik zeggen  :)

Groeten, Bertus
: Alle sensors aangesloten > automatisch rijden!
: RudyB 2015-07-25, 13:39:26

Het is even geleden sinds er enige voortgang aan de baan te melden was. Een korte vakantie en het warme weer maakten dan ik al een tijdje niet meer 'onder de plank' geweest was. Nu het iets koeler is, is het er eindelijk van gekomen om de bedrading te trekken voor de 29 reed switches en het benodigde soldeerwerk onder te tafel te doen.

Dit is eigenlijk een mijlpaal ... automatisch rijden is nu mogelijk!

Natuurlijk ging het allemaal niet zonder slag of stoot. Bij het testen bleken 5 sensors niet binnen te komen in de ECoS en eentje was continu aan. Uit metingen bleek (gelukkig) dat het niet de bedrading of de software was, dat scheelde een hoop 'gepiel'. Het waren de reeds zelf die kapot waren, het glas was gebroken. Blijkbaar zijn ze nogal fragiel en hadden ze de 'brute' behandeling van pootjes buigen en tussen de rails plaatsen niet goed doorstaan.

Vervangen was relatief gemakkelijk te doen. Wat extra werk, maar geen bedrading toestanden onder de tafel.

En nu? Nu is het speelkwartier! :) Op de video rijden 4 treinen volautomatisch rond op 'Schedules' met 'successors'. Heb elke trein een eigen kleurtje gegeven, zo is gemakkelijk te zien welke trein een route gereserveerd heeft.

Link naar video RMR042: All Sensors Mounted – Automatic Driving! (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/07/25/all-sensors-mounted-automatic-driving/)


(http://up.picr.de/22632200af.jpg)
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: bertcaus 2015-07-26, 23:06:18
Mooi in beeld gebracht Ruud!

Groeten, Bertus
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: trikers 2015-07-27, 11:21:43
beste Rudy,

wat is voor jou de reden geweest om gebruik te maken van reed-kontakten, heb zelf ook de problemen gehad dat sommige niet werkten, zijn erg gevoelig tijdens het monteren.

Mvg Henk
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: GerardWassink 2015-07-27, 11:46:32
Eens met Henk.

In het begin heb ik - voornamelijk vanwege het kostenvoordeel - ook met reed-contacten gewerkt.
Ze waren me toch 1) te fragiel, en 2) te onbetrouwbaar (zeer kritisch op plaatsing).
Wat ook meespeelde is dat ik bij sommige loc's onderstellen moest 'verminken' om de magneetjes te kunnen plaatsen...

Ik ben sinds die tijd overgestapt naar bezetmelding op basis van stroomdetectie, één melder per blok.
Dat bevalt erg goed, is robuust en zeer betrouwbaar.

My $0.02...

Succes,
Gerard
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: RudyB 2015-07-27, 13:04:09
Henk, het was gewoon 'luiheid'. :)

Reed switches geven minder werk bij de aanleg van de baan. Ze zijn ook gemakkelijker nog te verplaatsen en je kan ook later simpel nog ergens eentje toevoegen. Inderdaad is het ook goedkoper.

Dat er af en toe eentje breekt ... ach ze zijn een paar cent per stuk. En als ze eenmaal op hun plaats zitten gaan ze niet meer stuk.

Ik heb nog geen problemen gehad met het niet detecteren van treinen. De magneetjes onder de trein zijn zeer klein, maar toch zeer sterk. Ook het plaatsen ervan was tot op heden geen punt. De meeste zijn onder de NEM koppeling schacht geplakt.
: Tuning Traincontroller voor verbeterde doorloop (video)
: RudyB 2015-07-27, 13:05:08

Nu alle sensors geplaatst zijn kan ik natuurlijk geen genoeg krijgen van spelen met de treintjes! :)

Heb een aantal instellingen gewijzigd in de Traincontroller Schedule Rules om the doorloop te verbeteren. Niet dat zoiets 'prototypical is', integendeel, het is gewoon een experiment.

1. De instelling voor wachttijd na groen sein op 0 gezet. Die tijd is leuk als je seinen op de baan hebt staan, het simuleert dat de machinist even tijd nodig heeft om te reageren. Default staat die op 2s. Ik heb (nog) geen seinen, dus die 2s is er nu even af. Een intercity op topsnelheid is dan toch alweer een eind verder voor de stilstaande trein begint op te trekken. Da's nu wat sneller na elkaar.

2. Wat ook hielp is het moment van vrijgeven van het voorgaande blok aan te passen. Default staat dat op 'bij de stop marker'. Dat is meestal aan het einde van een blok. Bij lange blokken is dat dus een tijd nadat de trein het vorige blok verlaten heeft. Het staat nu op 'trein volledig in blok'. Dat werkt alleen als je ook treinlengtes opgeeft. Daar heb ik dan nog 20 cm mee gesmokkeld wat de start van de wachtende trein nog weer iets vooruit trekt.

Heb de geplande stops niet korter gemaakt, het ging me alleen om 'speed up' van de rijdende treinen.

De video heeft 5 minuten trein verkeer, met muziek deze keer. Aan het einde is goed te zien dat de tweede goederentrein opstart als de eerste geheel binnen zijn blok is. Het werkt dus mooi. En wat te zeggen van de stopposities?

Link naar video RMR043 - Tuning for Higher Throughput (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/07/27/rmr043-tuning-for-higher-throughput)


(http://up.picr.de/22653074sc.jpg)
.
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: trikers 2015-07-27, 14:13:45
beste Rudy,

was zelf ook eerst begonnen met reed kontakten en met een rem booster, om het geheel zonder computer te kunnen maar na een tijdje testen met proefbaan bleven bij mij de reed kontakten ook wel eens kleven met de nodige ellende en soms functioneerde ze niet, toen toch maar besloten om met computer en stroomdetectie te gaan werken ben nu weer druk aan testen.

Mvg Henk
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: RudyB 2015-07-27, 15:03:36
Hoi Henk. Ik snap het, als het niet betrouwbaar werkt, dan is het frustrerend en kies je voor iets anders. Hehe, er zal ook wel een reden zijn waarom 98% (geschat) stroomdetectie gebruikt. Maar soms is een beetje 'eigenwijs' je eigen gang gaan juist ook wel leuk. :)

Vandaar ook de DCC decoders en S88 met een Arduino. Dat bespaart lekker op de kosten: €2,50 per wissel (inclusief servo) en €0,25 per sensor (inclusief reed).

Vanwaar je keuze 'om het geheel zonder computer te kunnen'? Dat maakt het m.i. meestal juist ingewikkelder(?).
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: trikers 2015-07-27, 17:23:20
Beste Rudy,

ik was eigenlijk een digi-beet, maar raak er al aardig in thuis, zeker met de hulp van dit forum (Piet en Gerard). Vandaar eerst geprobeerd zonder computer, maar met de computer zijn er veel meer mogelijkheden en dus toch de stap genomen.

Mvg Henk
: Suikerbieten en sluitlichten
: RudyB 2015-08-11, 20:09:50
Hoewel al mijn wagentjes van de beurs komen, type 'el cheapo', waren ze toch nog wel 'nieuw in doos'. Ik ben verre van een 'weathering artiest', maar het is toch wat saai als alles er nog zo 'plastic' uitziet. Maar weer eens een beetje geprutst aan wat wagentjes.

Een tankwagen is van een paar streken oogschaduw voorzien. Weinig werk en toch een redelijk effect (van een afstandje dan   ::)).

Een tweetal open wagens vervoeren nu 'suikerbieten'. Een druivenpit is een redelijke HO variant van een suikerbiet. Kilootje druiven halen op de markt en eten maar! ;D

Vier gesloten wagens hebben een sluitlicht gekregen. Geïnspireerd door ruudns (zie deze Beneluxforum post) (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,38256.0.html) leek het me leuk om ook zo'n lampje aan de achterkant te hebben. Ze zijn lang niet zo netjes geworden als die van naamgenoot Ruud, en ze zijn ook iets te groot uitgevallen voor schaal HO, maar het sfeertje dat ze geven vind ik toch aardiger dan niets.

Het resultaat van dit alles is te zien op deze blog post. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/08/11/sugar-beets-and-tail-lightstaking-the-newness-off-of-some-cars/)


(http://up.picr.de/22795009jq.jpg)
: Rijtuig verlichting met een DCDC converter
: RudyB 2015-08-14, 18:59:01
In navolging van Piet (zie dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,62380.0.html)) heb ook ik een DCDC converter ingebouwd voor rijtuigverlichting. De 'ins and outs' met foto's is beschreven op de blog:

Coach Lighting Version 2. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/08/13/coach-lighting-version-2/)

De bedoeling van het gebruik van een converter (ipv 'gewoon' een dikke elco met weerstanden) is om de verlichting aan/uit te kunnen schakelen via de DCC decoder in de loco.

Kosten voor 3 wagons (converter, diodebrug, weerstandje, 75cm led strip): €2,50.

Er zijn nadelen, de converter is te groot om te verbergen, je ziet hem door het raam, en er is ondanks de aanwezige condensatoren toch nog te veel lichtflikker bij wissels en in bochten (slecht wiel contact met de rails).  Volgende project om het flikkervrij te maken: een LiPo batterij met een step-up converter.


(http://up.picr.de/22816198qs.jpg)
: Rijtuigverlichting versie 3 is een blijvertje!
: RudyB 2015-08-21, 13:29:23
Versie 2 van de coach verlichting had veel last van lichtflikkering. De wiel pickup was te amateuristisch. (Meer 'theorie' hierover op de blog.) Een (grote) elco zou kunnen helpen, maar daar twijfelde ik toch aan.

Het plan was al om een draad te laten lopen vanuit de loc naar de coach om het licht te schakelen via pin 5 ('enable') van de DCDC converter. Uiteindelijk kan het veel simpeler ... als er dan toch al 1 draad loopt, waarom dan geen 2? Neem de voeding (de blauwe '+' gewoon mee!

Zo gezegd zo gedaan.

Een video en meer info via deze link naar de blog. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/08/21/coach-lighting-version-3-is-a-keeper/)

Resultaat:
+ Het schema kan nu echt niet veel simpeler meer ! :)
+ Prijs voor 3 coaches: $1,- (3 x 24 cm LED strip plus 1 weerstand).
+ Licht is aan/uit te schakelen via een functie van de loc decoder.
+ Geen licht flikker. Althans, niet op mijn layout met deze loc, andere situaties kunnen anders uitpakken.
+ Er is niets het zicht in de coaches.
+ Lichtsterkte is instelbaar via een VC waarde in de decoder (kan af hangen van type decoder)
+ Het aan/uit schakelen kan met een fade in/out (kan af hangen van type decoder)
– Er lopen 2 draden van de loc naar de wagens, via een mini connector. Ook tussen de wagens bevindt zich een dergelijke connector.


(http://up.picr.de/22879943br.jpg)
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: GerardWassink 2015-08-21, 16:57:26
Mooi gedaan Rudy!

Tipje: draden tussen de loc en de rijtuigen zwart maken en in een boogje onder de koppelingen 'hangen' als een soort luchtleidingen, lijkt iets realistischer...

Gerard
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: RudyB 2015-08-21, 19:13:20
Ja, dat zijn inderdaad de kleine details die nog gedaan kunnen worden. Alles zwart en 'goed' hangend staat het eigenlijk best nog realistisch ook.
: SMD LED verlichting voor loc
: RudyB 2015-09-04, 15:14:58
Van de week is de eerste stap gezet om de Roco cargo locs van wat meer verlichting te voorzien dan ze standaard hebben. Ze hebben slechts 1 koplamp (ok, het zijn er 2, aan beide kanten 1). Op het hekwerk zitten ook 'lampen'. De rode werken niet, dat is slechts een rondje rode verf. De witte werken via een plastic lichtgeleider, maar er komt zo weinig licht uit dat het overdag al helemaal niet te zien is en in het donker alleen heel flauw als je recht van voren kijkt.

Bij Aliexpress SMD LED's besteld, 5 kleuren, 20 stuks elk, bij elkaar voor €1,10, gratis verzending.
http://www.aliexpress.com/item/0603-SMD-LED-SMD-LED-blue-green-and-white-bag-sample-pack-5-colors-each-20/32288219403.html

Het zijn net zandkorrels. Maar ja, ze moesten klein zijn om in het rondje van het lamphuis te passen. Met dank aan Willy, die in het bezit is van de juiste materialen en gereedschappen, zoals een mini soldeerbout en dun lakdraad, zijn de eerste 5 LED's geplaatst. Het is een test om te zien of het te doen is, of het werkt, en hoe het eruit ziet.

Op de blog is te lezen hoe het verder gegaan is en er staan ook foto's van het resultaat met licht aan.

Link naar de blog. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/09/04/smd-led-lighting-for-loco/)


(http://up.picr.de/23013712uv.jpg)
: DHZ baanseinen voor €0,05.
: RudyB 2015-11-27, 14:49:34
Na lange tijd alleen maar aan software gewerkt te hebben, nu weer wat hardware voortgang aan de baan. Het leek me leuk om seinen toe te voegen, dat 'verlevendigt' de layout enigszins.

Commercieel verkrijgbare seinen waren me te kostbaar a €25,- en ook de 'doe het zelf' 3D geprinte vond ik nog steeds prijzig. Op zoek dus naar wat restmaterialen om ze zelf te maken, waarbij een oude paraplu het hoofdbestanddeel werd. Alleen de LED's en de weerstanden moesten aangeschaft worden.

Totaal prijs per sein: €0,05.

Voor dat geld kan ik er wel een stuk of 20 neerzetten! :) Mischien niet zo mooi, en ook niet prototypical, maar voor mij goed genoeg. Zie foto voor het resultaat.

Het resultaat, met foto's en uitleg, is te vinden op de blog via deze link (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/11/26/five-cent-signals/)


(http://up.picr.de/23812518gd.jpg)
: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: GerardWassink 2015-11-27, 17:16:04
Mooi opgelost Rudy!
: Video zes treinen onder besturing van Traincontroller
: RudyB 2015-12-27, 15:50:03
Vandaag een video'tje gemaakt van de layout, waarbij 6 treinen rondrijden onder besturing van Traincontroller.

Voor een soepel remgedrag zijn naast de standaard remweg in het gehele blok nog twee dingen extra gedaan om de trein in het voorgaande blok alvast vaart te laten minderen:

1: Voor een 'Scheduled Stop' wordt een geel sein aangevraagd. In het voorgaande blok is een 'snelheid bij geel sein' opgegeven. De trein zal dus al in het voorgaande blok afremmen naar de 'gele snelheid'. Treinen die geen geplande stop hebben remmen niet af.

2: In de 'Schedule Rules" is de functie "Anticipate Stop' aangezet. Wanneer een blok verderop het sein op rood staat zal de trein alvast afremmen naar de in deze regel opgegeven snelheid.

Met deze twee instellingen wordt een mooi soepel afremgedrag verkregen.

Link naar de video op de blog (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/12/27/six-trains-running-around/)

PS: Let vooral ook even op het geweldige stukje 'scenery' links achter! :)


(http://up.picr.de/24093516gm.jpg)
: LED verlichting boven de baan
: RudyB 2016-01-10, 17:25:08
6Afgelopen weekend een RGB LED strip boven de baan gehangen. Hij schijnt omhoog, tegen het witte plafond, dat geeft een mooi egaal zachte verlichting op de baan en je ziet ze niet dus er is ook geen fel licht waar je in kunt kijken. Met de RF afstandsbediening zijn kleuren in te stellen. Ik denk dat ik er nog een warm witte strip langs leg voor meer light-output en om zachtere kleuren te kunnen instellen, nu is rood wel echt knalrood, niet echt 'avondrood' :)

Link naar info en foto's van LED strip verlichting boven de baan (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/01/10/led-lighting-for-the-layout/)


(http://up.picr.de/24242255sv.jpg)
: Arduino DCC RGB LED Strip control met 6 PWM outputs.
: RudyB 2016-01-24, 14:54:00


De RGB LED strip die boven de baan is gemonteerd, is te bedienen met de afstandsbediening. Het leek me leuk als dit ook zou kunnen via de User Interface van Traincontroller (of Koploper, Rocrail,  iTrain, andere), of via het Command Station.

Zoals zo vaak ... de Arduino biedt uitkomst. Een Arduino Uno (prijs circa €2,50) heeft 6 PWM uitgangen waarmee we via nMOSFET's de 12V LED strips kunnen aansturen.

Met de 6 uitgangen kunnen we bijvoorbeeld 2 RGB strips aansturen, of 1 RGB en 3 enkelkleur strips, of 6 enkelkleur strips. Vaak wordt een RGB strip gebruikt in combinatie met een (warm) witte strip. Dat kan dus prima met 1 Arduino aangestuurd worden.

De software biedt 3 stuurmogelijkheden:
Individuele sturing. Elk van de 6 PWM uitgangen kan individueel omhoog of omlaag gestuurd worden om een lichtkleur naar keuze te maken.
Kiezen van een preset. Een preset is een combinatie van de 6 PWM uitgangen (elk 0-255), een transitietijd (max 64 s) en een houdtijd (max 255 s) voor de sequencer. De preset vloeit geleidelijk over in de opgegeven transitietijd.
Sequencer. Hierbij worden de presets automatisch opgevolgd, met de per preset ingestelde transitietijd en houdtijd.

De software biedt 3 bedieningsmogelijkheden:
- PC toetsenbord via de Arduino Seriele Monitor
- Digitale ingangen van de Arduino, waar bijvoorbeeld drukknoppen op aangesloten zijn
- DCC besturing

De Arduino RGB_LED_Control software is beschikbaar voor download op de blog via onderstaande link. Een gebruikershandleiding zit erbij.


Link naar de blog met video en software download. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/01/24/rgb-led-strip-control-with-arduino-and-dcc)


(http://up.picr.de/24379362ui.jpg)
..
: RGB LED strip DCC control Arduino HW en SW
: RudyB 2016-02-24, 14:26:13

De hardware voor de RGB LED Strip controller is gereed.

6 NMOSFET's, 6 weerstanden, 5 drukknopjes en een aantal terminal-schroeven zijn op een Arduino experimeteer-shield gesoldeerd.

De mogelijke bedieningsvormen zijn:
- Drukknoppen voor individuele instelling van RGB: R - G - B - up/down - RGB1/RGB2
- Keyboard input via Arduino seriele moinitor: presets / fade time / sequencer
- DCC via schakelen van accessories op zelf te kiezen DCC adressen: R - G - B - up/down - RGB1/RGB2 - presets - fade time - sequencer.

Op de blog staat uuitleg over de haardware en de gebruikte pinnen in combinatie met de software. De software is er ook te downloaden.

Link naar uitleg over de hardware en download van de sofware (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/02/23/rgb-led-strip-control-via-dcc/)


(http://up.picr.de/24687844be.jpg)

...

: Een DCC snelheidsregelaar voor €6,-
: RudyB 2016-04-11, 15:53:57


Met de ECoS is het dankzij de aanwezige ethernet verbinding mogelijk om een iPhone of Android te gebruiken als hand-held snelheidsregelaar waarmee je rond de baan kunt lopen. Altijd prettig voor het rangeerwerk.

Het blijkt meestal toch net iets fijner om een echte draaiknop in je hand te hebben. ESU en Piko hebben dat onderkend en ze brachten de 'Mobile Control' op de markt. Veel mogelijkheden, maar ook een vette prijs van rond de €300,-.

Met een Roco / Fleischmann Multimaus kan het ook, zij het met een draad er aan. Maar die kost ook nog steeds €90,-.

Het leek me leuk om te proberen het met een Arduino te doen. En ... het is gelukt. Kost ongeveer €6,-. (Iets maar als je wilt investeren in een mooi kastje of een luxe knop.)


Meer info en een video zijn beschikbaar op de blog. (https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/04/11/a-dcc-throttle-for-e6/)


(http://up.picr.de/25172385cp.jpg)

: Re: HO 'folded dogbone' in wording
: GerardWassink 2016-04-11, 16:09:45
Top!  :)