Dutch Roco Forum

Layout en Materieel => Mijn Layout => : Jan S 2020-09-06, 13:41:25

: Mijn ervaring met DR5000 en DR4088LN CS
: Jan S 2020-09-06, 13:41:25
Beste Allen,

Ik schrijf hier onder mijn titel: Mijn ervaring .........

Inleiding:
Sinds eind 2017 was ik de trotse bezitter van de DR5000 met de bijbehorende DR4088LN CS bezetmelders, daar gezien het feit dat deze Centrale praktisch alle toegangen had, en de beschikking heeft om flexibel de rand apparatuur konden worden gecommuniceerd.
Zoals men het weet alleen DCC.
Al gauw ontdekte ik dat er iets mis was met de communicatie tussen de DR5000 en de modules DR4088LN CS.
Als onderzoeker van beroep geweest, ging ik dit onderzoeken.
Het probleem, wat ik jullie hier ga toelichten en het oplossen van dit probleem, is zeer uitvoerig met de Firma Digikeijs daarover gecommuniceerd

Probleem geval:
Bij het installeren van de DR5000 en de DR4088LN CS dient het volgens de handleiding te worden gevolgd. Dat tevens ook inhoud de Firmware Versie 1.5.5. (aug. 2019) te worden gedownload. Vanaf 2017 was de oude Firmware 1.4.xx toen ter beschikking. In de afgelopen 3 jaar zijn er dus diverse Firmware versie uitgebracht tot de laatste versie 1.5.5.
Met de laatste versie 1.5.5. is het probleem van de bovengenoemde systeem niet verholpen.

Nadat bij mij alles is geïnstalleerd en de draden van de bezetmelders correct zijn aangesloten, begon direct diverse spookmeldingen op de bezetmelder sporen bij de schaduwstations Oost en West. Een welbekende probleem dat direct wijst naar de manier van bedradingen. Onder mijn baan zijn de bedradingen met een afstand van 5cm van elkaar af, over het gehele lengte van 8 meter!. Op sommige plekken komen ze bij elkaar bij een module die 16 aansluitingen heeft en dat leidt tot plaatselijk tot een kleine spaghetti uiterlijkheid en getwist. Buitenom de baan is een U-vormige ringleiding draad van 2.5 mm kwadraat met vertakkingen van 0.75 mm kwadraat naar de andere modules van Digikeijs waaronder de DR4088LN CS. En ervoor gezorgd dat er geen metallische onderdelen in de nabijheid van de bedradingen. De boven beschreven methode van bedradingen gebruikte ik al 20 jaar en daar werkte storingsvrij. Waarom krijg ik dan nog spookmelding en bezetmelders op het spoor waar de locomotieven op staat, niet aangemeld worden?.
Diverse malen op de DR5000 de Go (groene knop) en de Stop (rode knop) ingedrukt te hebben en krijg van allerlei verschillende sporen wel of niet een aanmelding van een staande loc?.

Om het verhaal kort te houden, is er van allerlei loconet kabels geprobeerd om achter te komen waar die storing vandaan kwamen. Niets is te ontdekken dat er ergens een “buiten de hardware” om, storingen zijn die dit fenomeen teweeg heeft gebracht, een modelbouw hobbyist zou daar radeloos van worden als je niet weet waar het vandaan komt.


De ontdekking:
Tijdens het bouwen van de beiden schaduwstations moest er boosters worden geplaatst om de stroom verzorging optimaal te kunnen waarborgen voor de locs en treinen met verlichtingen e.d. De aansluiting van de DR5033 Boosters dienen de rails op de grens van de spanning vanuit de DR5000 en de Boosters strikt gescheiden te houden.
Toen de eerste DR5033 booster werd aangesloten kwam plotseling een heel ander beeld naar voren. Bij het aanzetten van de booster spanning melden wel alle sporen op de sectie waar de sporen configuratie binnen de booster bereik. In die booster bereik zijn de DR4088LN CS gescheiden van de DR5000 spanning, en op die booster aangesloten.

Wat heb ik nu gedaan.
Alle Digikeijs producten DR4018 (wissels), DR4088 Opto voor s88 voor wisselbewaking, DR4024 servo besturing en de DR5013 Keerlus, zijn allemaal van de DR5000 spanning afgekoppeld en zijn voorzien van eigen trafo spanning DR60710. Dus, DR4018 heeft 1 eigen trafo en kan ruimschoots met 1 trafo DR60710 48 magneet wissels aansturen die stuk voor stuk worden geschakeld.
DR4088 Opto voor de wissel bewaking heeft een eigen trafo van 10 Volt (zie eerdere mijn ervaring). DR4024 Servo besturing ook op eigen trafo DR60710 en kan ongeveer 40 a 50 servo’s besturen. De DR4088LN CS wordt nu door de booster spanning overgenomen en loconet kabel vanuit de DR5000 is verbonden. De Booster wordt ook vanuit de Loconet B uit de DR5000 met de booster verbonden. Twee loconet verbindingen, 1 (Loconet T) voor de DR4088LN CS doorlussen naar de andere DR4088LN CS modules. En Loconet B voor de boosters doorlussen naar de andere Boosters.

Wat is hier nu de situatie.
 
De DR5000 heeft aan de Track Output twee parameter die zijn ingebouwd.

- Baanspanning (Track spanning)
- DCC info doorsturing

De Track spanning wordt in mijn geval volledig uitgeschakeld en gebruik alleen de DCC informatie doorsturing. Hiermee wordt de trafo van de DR5000 alleen voor de centrale zelf gebruikt. Alle andere genoemde producten hebben nu een eigen trafo.
De Booster spanning staan allemaal op 17.6 Volt (Trafo stand op 19 Volt).
Hiermee is de methode van Schakelen, Melden en rijden gescheiden.

En nu verder:
Zoals in de boven beschreven aanwezige Digikeijs producten die nu een eigen stroom verzorging hebben, zijn er momenteel nu voor de beiden schaduwstations 4 boosters en totaal voor alles, 5 trafo’s van het type DR60710 in gebruik.
De trafo’s zijn allemaal via draadloze stopcontacten bedienbaar en men kan ieder afzonderlijk aan en uitzetten, dit is erg handig om te weten waar eventueel een storing heerst.

De analyse leert ons nu het volgende.
Met de draadloze stopcontact afstandsbediening kan men door 1 knop in te drukken, alles tegelijkertijd aanzetten. Dan vervolgens de besturingsprogramma TC en/of WDP opstarten.
De besturingsprogramma gaat uit software overweging zich resetten, en neemt de functie van de DR5000 de Go/Stop toetsen over, en gaat zich op de Go functie activeren.
Het gevolg is dat de locomotieven en/of treinen die op de bezetmelder gebieden staan, niet volledig alle locs worden aangemeld!. Zie de eerste screenshot. En alles zo aan laten staan, dus niets afsluiten of opnieuw opstarten. En dan wanneer we dan opnieuw op de Stop en/of op de Go knop indrukken van de DR5000 dan verschijnt wederom op verschillende bezetmelder een ander aangemelde bezetmelder, maar weer niet compleet.
Op de eerste en de tweede screenshot ziet men op de TC-Gold de blokken een wagon die een verlichting heeft, de treinen en loc de foto;s staan.

Nu komt het.
Ik laat de TC-Gold programma aanstaan, de DR5000 ook aan staan, alle trafo’s staat aan.
En nu ga ik met de afstandsbediening de vier boosters uitzetten (door slechts 2 knopjes in te drukken), 6 sec. wachten en weer aanzetten. En zie hier de derde screenshot waarbij alle boosters enkel opnieuw zijn opgestart, en alle bezetmelders werken voor 100% aangemeld.

Wat ik hier nu heb bereikt, is de Go/Stop functie van de DR5000 “overgezet” naar de afstandsbediening. En heb de DR5000 de Go/Stop knop een plakband opgezet met niet gebruiken. Hiermee is deze “omzeiling” wat gemakkelijker geworden.

A- Kan de besturingsprogramma continue aan laten staan
B- De DR5000 eveneens continue aan laten staan
C- Kan vrijelijk met de afstandsbediening hardware controle uitvoeren
D- Kan de boosters tegelijkertijd alles in 1 keer aanzetten en uitzetten, zonder alles af te schakelen.

Opmerking over de kwaliteit van de producten van Digikeijs.
In die gedurende drie jaar ermee gestoeid onderzocht te hebben zijn de producten niet stuk te krijgen en de boosters vertonen een zeer sterke indruk als het gaat om de kortsluit bestendigheid.
Eveneens de DR4088LN CS is naar mijn mening een sterke bezetmelder waar men via TC-Gold een vertrager kan opgeven als het gaat om vervuilde wielen tegen flakkeren van de bezetmelder. Er is altijd een remedie, maak de rails en de wielen schoon.     

Ik denk en ga er vanuit dat Digikeijs dit probleem niet op korte termijn voor een oplossing kan aandragen.   

Met de bovengenoemde eigen oplossing kan ik probleemloos met mijn treinplezier weer verder. Echter wel, het kost een extra aan complete boosters!.

P.s: DR5000 met s88 N module dat via uitgang s88 van de DR5000 met STP kabel naar de DR4088 s88 modules levert geen problemen op.
Het probleem doet zich bij de Loconet DR4088LN CS .

Met vriendelijke groeten,

Jan S
: Re: Mijn ervaring met DR5000 en DR4088LN CS
: Dirk Baas 2020-09-07, 14:24:12
Jan S,


Bedankt voor de uitleg.
Wat ik bij de DR5000 mis, is het feit dat de software op WINDOWS is geschreven.
Daarom heb ik een SPROG met open source software (JRMI), welke ik op WINDOWS, MAC-OS of LINUX kan zetten.
Overigens de Maintenance Tool van ROCO is ook alleen voor WINDOWS.
Wel is het mogelijk om de z21/Z21 te integreren in de JMRI-software.


Zo zie je, er is voor elk wat wils. ;)


Ik blijf je volgen, want ik ben en blijf benieuwd naar je verdere ervaringen.🤗


Gr,


Dirk
: Re: Mijn ervaring met DR5000 en DR4088LN CS
: Jan S 2020-09-07, 14:52:08
Beste Dirk,

Dank je wel.

Betreft de Window applicaties is de DR5000 inderdaad alleen voor Windows programma.
Itrain bijv. draait met verschillende talen.

Maar dat is een keuze voor elk fabrikant.
Window programma is momenteel het meest gebruikte programma.

Macintosh bijv. vindt ik een prachtig systeem, echter voor de treintjes niet veel keus.

Met vriendelijke groeten,

Jan S
: Re: Mijn ervaring met DR5000 en DR4088LN CS
: Jan S 2020-12-16, 14:14:17
Beste Allen,

Ik heb even een medeling dat mijn ervaring van de bovenstaande oplossing, die ik er mee kan leven, heb ik besloten geen gebruik van willen maken van de Digikeijs producten. Daar gezien ik geen voorstander van bent, als er geen service wordt gegeven aan de Digikeijs gebruikers.

Ik vind zelf uitermate jammer dat er momenteel geen oplossing wordt gevonden, zoals ik het heb ervaren omtrent het Loconet probleem.
Echt heel jammer.

Ik ga nu rustig rond kijken welke betrouwbare centrale op de markt is, en helaas weer het digitale netwerk opnieuw opbouwen.
Ik had graag beter nieuws willen voort zeggen, maar helaas gaat het niet worden.

Ik wens jullie allen met de Familie een hele fijne en gezond Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar 2021 toegewenst.

M.v.g.

Jan S.