Dutch Roco Forum

Digitaal => Decoders => : IJMuller 2021-10-03, 01:38:19

: Decoder wil niet resetten
: IJMuller 2021-10-03, 01:38:19
Ik zit hier met een probleempje.

Ik probeer een ESU LokPilot V4 om te programmeren voor een lok, maar zowel de multimaus als de LokProgrammer van ESU kunnen op de een of andere manier niet zo veel met deze decoder.

De LokProgrammer herkent de lok wel. Ik kan hem inladen en de decoder informatie uitlezen.
(https://i.ibb.co/YByTQV3/ESU-Lok-Programmer-uitlezen-decoderdata.jpg) (https://ibb.co/YByTQV3)

Het uitlezen en veranderen van CV's gaat dan weer niet.
(https://i.ibb.co/2NMGCQD/ESU-Lok-Programmer-uitlezen-decoder-CV.jpg) (https://ibb.co/2NMGCQD)

Is de decoder dan toch overleden of zou er iets anders aan de hand kunen zijn?

Hopelijk heeft iemand het antwoord voor me.


: Re: Decoder wil niet resetten
: trikers 2021-10-03, 10:29:28
Misschien eerst resetten cv 8-8 en dan opnieuw proberen cv1 uitlezen en moet dan waarde 3 aangeven. Mvg Henk
: Re: Decoder wil niet resetten
: P.Heinst 2021-10-03, 11:29:25
Eerst een vraagje,
Gebruik je de decoder bij het testen in een ingebouwde toestand in een lok of test je deze voordat hij is ingebouwd.
Deze vraag omdat sommige decoders alleen maar reageren als er een belasting op bv de motor uitgang is aangesloten.
Als je deze vrij test dan kun je daarop een weerstand aansluiten, bv 100 ohm maar dat staat wel in de handleiding van de decoder
Gr. Piet
: Re: Decoder wil niet resetten
: IJMuller 2021-10-03, 13:01:13
CV8-8 doet zowel via de LokProgrammer als POM niks. Hoor de motor ook niet draaien dan (Meteen bevestiging dat deze wel in het model zit)

De Profi-Prüfstand van ESU is al onderweg om te kijken of ik er daar meer informatie uit kan krijgen.
Normaal gesproken wordt de decoder geplaatst in de lok en dan geprogrammeerd en heb daar ook nooit eerder problemen mee gehad. Ook met deze decoder niet.
: Re: Decoder wil niet resetten
: Hellstech 2021-10-05, 17:30:48
Hoi,

Staat de decoder niet op het 'kinderslot' ? CV15 en/of 16 moet geloof op 0 staan.

Groet,

Mike
: Re: Decoder wil niet resetten
: IJMuller 2021-10-05, 20:36:32
Net met de ESU Profi Prüfstand geprobeerd, ook daar het zelfde resultaat.

Het uitlezen van CV15 en 16, dan wel het schrijven van waarde 0 naar deze 2 CVs resulteerd in een Could not read/write CV.

Ik vermoed dan toch ergens een kabel breukje.

Nu ben ik totaal niet bekend met wat er aan stroom doorgevoerd moet kunnen worden in een decoder, maar als ik de verschillende pinnen doormeet, kom ik op het volgende resultaat:

Rood en zwart geeft 7,9 kΩ
Oranje met rood/zwart geeft 15,3/15,7 kΩ
Geel met rood/zwart geeft 3,9 MΩ
Groen met rood/zwart geeft 3,9 MΩ

Blauw met rood/zwart geeft Zenuwachtig tussen de 0 en 1,5 kΩ
Wit met rood/zwart geeft 0 kΩ
Grijs met rood/zwart geeft 15, 6/15 kΩ

Metend vanaf de zwarte draad (linker rail) krijg ik het volgende resultaat:

Bij een werkende lokpilot basic meet ik bijna de zelfde waarden, alleen met de volgende waarden:

rood en zwart geeft 16 kΩ
Oranje met Rood/zwart geeft 24,7 kΩ
Geel met rood/zwart geeft 3,7 MΩ
Groen met rood/zwart geeft 3,9 MΩ

Blauw met rood/zwart geeft 9,5 kΩ/9 kΩ
Wit met rood/zwart geeft 3,8 kΩ
Grijs met rood/zwart geeft 22 kΩ

Lagere waarden op de LoPi V4 is denk ik nog wel logisch doordat deze veel meer opties heeft, maar de metingen op de blauwe en witte draad baart me toch wel zorgen. Kunnen jullie hier meer uit halen?
: Re: Decoder wil niet resetten
: Hellstech 2021-10-06, 16:52:04
Beste meneer Muller (ik weet uw voornaam niet...),
Ik heb nog nooit de weerstanden gemeten tussen de verschillende functie in-/uitgangen, ik kan er wat dat betreft niks  over zeggen.

Maar als je de decoder (probeert) uit te lezen, geeft hij dan even een bewegingkjes in de loc dat hij uitgelezen wordt? Of doet hij niks?
Ik heb 1x meegemaakt dat een Lopi4 stuk was maar toen maakte deze gelijk sluiting....maar dat terzijde.
M.v.g. Mike
: Re: Decoder wil niet resetten
: IJMuller 2021-10-06, 17:21:41
Met het uitlezen van de decoder gebeurt er niks. Blijft angstvallig stil. Ook op de Prüfstand zie ik het motortje niet bewegen tijdens het inlezen in LokProgrammer.

Doordat ik wel het serienummer en dergelijke kan uitlezen snap ik er niet zo veel van. Met een andere decoder, die echt kapot was, wilde deze helemaal niet uitgelezen worden.
: Re: Decoder wil niet resetten
: Hellstech 2021-10-07, 16:38:14
Toch misschien het motortje defect? ::)
: Re: Decoder wil niet resetten
: P.Heinst 2021-10-07, 21:25:48
Voorzover mij bekend is zal een motor (in de lok) niet bij het lezen van de decoder maar juist bij het schrijven van data naar de decoder een kleine beweging geven  een kort hupje ter bevestiging dat de data zijn ontvangen. Het is mij bij het lezen nog nooit opgevallen wel bij het schrijven.
Gr Piet
: Re: Decoder wil niet resetten
: Hellstech 2021-10-08, 10:17:11
Als je nu eens het met een andere decoder probeert? Of deze decoder op een andere loc test?
: Re: Decoder wil niet resetten
: IJMuller 2021-10-08, 12:45:48
Het hele probleem is dus een decoder die niks wil laten lezen en schrijven. Het is dus geen specifieke lok/decoder combi die weigert, het is een decoder die niks wil laten lezen en schrijven, maar wel gewoon zichzelf aanmeld in de lokprogrammer en ook zijn gegevens laat uitlezen. CV's is echt het enige waar hij moeilijk over doet (en het daarbij behorende reageren op acties)
: Re: Decoder wil niet resetten
: Hellstech 2021-10-19, 20:56:51
Bij het uitlezen van een decoder moet je de loc kunnen horen klikken.
Zojuist nog even uitgetest met de z21......