Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Vragen / Re: Multimouse pakt adres 113 niet.
« Laatste bericht door François Gepost op Vandaag om 11:09:43 »
Twee berichten terug  wordt gemeld dat je een Multimaus kunt updaten naar een hogere versie met de Z21.
Kan dat ook met de z21- (in mijn geval met versie 4 NL als taal)
En waar staat dat beschreven, want ik heb wel "ergens" gelezen dat je een WLAN mouse kunt updaten met een z21/Z21...

Wat ik node mis in de z21 software, is een import-export functie voor individuele locs of  groepen locs. Ik ben de afgelopen week flink bezig geweest om mijn collectie soundlocs in te voeren en dat is een ontzettende klus geweest, al was het maar omdat de beschrijving van de tot wel 25 extra soundfuncties van de diverse sound-decoders zo lastig is gedocumenteerd. Via een forum of ander centraal punt zou je een uitwisseling van bestanden kunnen organiseren van in de handel zijnde sounddecoders. Dan hoeft niet ieder individu moeizaam alles uit te puzzelen (welk pictogram gebruik je nu waarvoor, want niet alle huidige soundfuncties hebben een pictogram) en handmatig in te voeren.
Import/export van de hele collectie, mét de plaatjes, naar een telefoon is me, na wat gepruts, wel gelukt. Het is een wat stroeve procedure omdat ik dat niet via mail kon doen. Dit omdat mijn oudere tablet weigert om gmail te accepteren (want een of andere Google-app paste niet bij mijn hardware...). Dus moest het via bestandsuitwisseling in de"windows verkenner-"app Xplore.
François
2
Evenementen - Belangrijke Data / ModelSpooGroep Drechtsteden
« Laatste bericht door Hamelinck Gepost op Gisteren om 15:43:35 »
Landelijke Modelspoor Dagen 2018

Ook dit jaar weer opent ModelSpoorGroep Drechtsteden haar deuren voor de "Open Dagen " op zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018.
De toegang is natuurlijk GRATIS en bent welkom op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur ( ivm zomertijd ).
In ons clublokaal treft u de 2-railbaan aan met de geintegreerde 3-railbaan.
De bar bevindt zich in de groete hal waar ook onze 2-railmodulebaan staat opgesteld. Aan de bar kunt u een kopje koffie of een flesje fris nuttigen.
Speciaal voor de kinderenstaat op het podium de THOMAS DE TREIN kinderbaan waar de kids Thomas en zijn vrienden ziet rijden.
Naast de bar hebben we ons winkeltje gezet. Mogelijk vind u daar waar u al heel lang naar hebt gezocht.
Kijk ook even op deze filmhttps://www.youtube.com/watch?v=NBgAZ2iJlXM&feature=youtu.be:


Wij wensen u een fijn bezoek en wij hopen dat u ervan hebt genoten.

De activiteitencommissie
ModelSpoorGroep Drechtsteden
Leo Hamelinck
3
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door Jan S Gepost op 2018-03-15, 22:20:42 »
Hallo Arie,


Zie bijgaande screenshot een schakelaar met het eerste adres.
tevens kun je onder het venster Modus, inschakeltoestand of uitschakeltoestand kiezen.

Succes,

Met vriendelijke groeten,

Jan S
4
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door ArievH Gepost op 2018-03-15, 21:12:17 »
Jan,

ook deze uitleg is duidelijk. Dank. Maar je laat een geselecteerd wissel zien. Ik wil van een lokloods deuren laten draaien. Nu kan ik op de plek van de loods een wissel tekenen maar ik wil even verder puzzelen of ik daar een schakelaar oid dergelijks voor kan vinden. Voorlopig kan ik even vooruit met verder nadenken en uitstippelen.
5
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door Jan S Gepost op 2018-03-15, 20:14:25 »
Hallo Arie,

De digitale stroom voor de DR4024 zul je inderdaad vanuit de rails moeten ontrekken. Of als je een booster hebt kun je het ook daar ontrekken.
De meeste stroom wordt vanuit de linker aansluiting waar de trafo kunt aansluiten, staat los van de digitale stroom. De digitale stroom wordt weinig stroom verbruikt dan alleen de CV adressen worden gelezen.
Ik ken de Z21 niet, daar zal iemand die daar ervaring in heeft iets meer over vertellen.

De DR4024 is een decoder en heeft geen loconet aansluiting.

Wanneer je de DR4024 aan de digitale stroom aansluit, wordt d.m.v. programmeer knopje in de DR4024 de adressen geprogrammeerd. Die adressen voer je in de TC in een wisselsymbool eigenschappen. Zie screenshot onder.
Met de mogelijkheid dat je in "Uberwachung der Weichenstellung" de wisseltongstand kunt controleren.

Met vriendelijke groeten,

Jan S
6
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door ArievH Gepost op 2018-03-15, 19:54:02 »
En daarmee wordt aangeraden om niet alles vanuit de digitale stroom te onttrekken, maar gescheiden stroomvoedingen te plaatsen waar geen CV opdrachten worden gevraagd.
Dus in dit geval bij de servo motor besturing wordt de stroomvoeding gevraagd en niet de CV opdrachten, want die wordt via signaal aansluitingen gevraagd.
Dit om het rijden en melden (Loconet) te ontlasten van de andere bijbehorende Digikeijs modules (dit is ook vaak het fenomeen, bij digitale stroom overbelasting, dat de frontverlichting flikkering bij stilstaande locomotieven ontstaat).


Jan volgens mij is het duidelijk wat het doel van de twee verschillende voedingen is. Maar om de signaalaansluiting of te wel digitale stroom gaat het me nu. Die zou ik graag via Loconet willen laten lopen. De signalen via loconet lopen zeer snel rond. Ik moet als ik de D4024 aanschaf, de signaal aansluitingen  aansluiten op de rail aansluiting van de Z21. Een andere aansluit mogelijkheid heb ik op de Z21 niet. Hoe ik in Train Controller dan een schakalaar ga realiseren moet ik nog eens goed over nadenken.
7
Mijn Materieel / Artitec 4-delige Hondekop en DE III
« Laatste bericht door OnMu Gepost op 2018-03-15, 12:58:12 »
Hier mijn laatste aanwinsten:
De Hondekop 4 en de Diesel 3 beide van Artitec digitaal full sound!!

8
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door Jan S Gepost op 2018-03-14, 13:12:02 »
Beste Arie,


Jan dank voor je reactie. Misschien een domme vraag maar ik snap nog iets niet. Hoe vind de communicatie met de servodecoder en de centrale plaats? Als je de voeding via de rail voeding laat lopen is er een verbinding. Maar als je een externe voeding neemt is er geen verbinding. En dat laatste was ik van plan maar heb dat niet duidelijk gezegd sorry.


Als je naar de bijgevoegde screenshot naar de aansluitschema kijkt, dan zie je linker DR4024 module en aan de linker aansluiting enkel de trafo is aangesloten.
Tevens zie je aan de linker DR4024 de rechter aansluiting waar de tekst signaal opstaat.

En dan komt het.

Aan dat signaal aansluiting zie je naast de centrale unit, dat kan een DCC IB of DR5000 of een soortgelijke centrale zijn.
Als je het zo ziet, dan denk je dat zijn twee stroomvoedingen die elk 16 Volt bij 3 A stroom afgeven.
Maar dat is niet zo, de linker Power supply is een voeding dat tussen 16-18 AC of DC kan worden aangesloten is bedoeld enkel voor de servo motoren.
Dus gewoon enkel gelijk of wisselstroom.

De signaal aansluiting is een digitale stroom.
Die digitale stroom is eveneens 16-18 Volt bij 3 A, maar bestaat ook uit digitaal signaal.
Die digitaal signaal bestaat uit een rechthoek-wisselspanning waarbij pakketjes van, Voorloop, Adres, Data en Controle zijn verwerkt.
In die genoemde verwerking worden van elk de gegevens in Byte pakketten gestructureerd. En elke Byte is 8 Bits.
Dus, die signaal die vanuit de centrale wordt aangeboden, is die genoemde digitale stroom waarbij deze ook de communicatie aangaat naar bijv. de lokdecoder en/of de servo module.
Die rechthoek-wisselspanning van 16-18 Volt 3A kan men ook direct aansluiten op de linker aansluiting van de module, en deze werkt louter als stroomvoeding voor de servo motoren.

Wat je nu ziet is, dat Digikeijs in deze module variant een gescheiden stroom circuit heeft ingebouwd.
Rijden en schakelen zijn gescheiden van elkaar.
M.a.w. de digitale stroom is voor het rijden, maar kunnen ook CV opdrachten uitvoeren aan een lokdecoder, of een Adres CV aansturing naar de servo module, e.d.
En het schakelen (servo motoren omzetten) kun je ook vanuit de digitale stroom aftappen, echter zonder CV aansturing.

En daarmee wordt aangeraden om niet alles vanuit de digitale stroom te onttrekken, maar gescheiden stroomvoedingen te plaatsen waar geen CV opdrachten worden gevraagd.
Dus in dit geval bij de servo motor besturing wordt de stroomvoeding gevraagd en niet de CV opdrachten, want die wordt via signaal aansluitingen gevraagd.
Dit om het rijden en melden (Loconet) te ontlasten van de andere bijbehorende Digikeijs modules (dit is ook vaak het fenomeen, bij digitale stroom overbelasting, dat de frontverlichting flikkering bij stilstaande locomotieven ontstaat).

Resumerend:
Bij de DR4024 module kunnen twee stroomvoedingen worden gevraagd.

Power = AC of DC stroom zonder CV toegang.
Signaal= Digitale stroomspanning heeft rechthoek-wisselspanning en heeft CV toegang tot de communicatie.
 
Met vriendelijke groeten,

Jan S
9
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door ArievH Gepost op 2018-03-13, 19:31:47 »
Jan dank voor je reactie. Misschien een domme vraag maar ik snap nog iets niet. Hoe vind de communicatie met de servodecoder en de centrale plaats? Als je de voeding via de rail voeding laat lopen is er een verbinding. Maar als je een externe voeding neemt is er geen verbinding. En dat laatste was ik van plan maar heb dat niet duidelijk gezegd sorry. Voor mijn wissels gebruik ik de DS64 van Digitrax. die worden door een aparte trafo gevoed. Keurig netjes met zekering tussen de voeding en DS64. Via loconet wordt het signaal gestuurd dat het wissel in actie moet komen.  In principe wilde ik iets dergelijks met de lokdeuren en een overweg. Al dan niet door een lok zelf geactiveerd via TC (gold). Ik mis de communicatie tussen TC en de decoder in mijn begrip. Natuurlijk kan het ook handmatig maar die optie houd ik voor het laatst.
10
Mijn Layout / Re: uitwerking baanontwerp
« Laatste bericht door Jan S Gepost op 2018-03-12, 20:43:51 »
Beste Arie,

De servo decoder van Digikeijs is een opzicht staande module systeem.
Als je aan de voorkant van de module aanziet, is de twee linker aansluiting voor de voeding, en de twee rechtse aansluiting de digitale stroom waarvan die om de CV adressen waarde opdrachten te kunnen geven.
En aan de achterkant de 4 servo motoren aansluitingen.

Hierin komt de loconet niet van pas.
Om de servo positie af te stellen bijv. de locloods deurtjes geschiedt via het programmeer knopje, volgens de handleiding beschrijving.

Heb zelf de Digikeijs servo's DR4024.

Mvg,

Jan S
Pagina's: [1] 2 3 ... 10