Auteur Topic: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.  (gelezen 6159 keer)

Offline Gerrit bij de Weg

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 20
  • Waardering: 0
Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Gepost op: 2023-07-07, 20:19:50 »
Is er een mogelijkheid om een loc adres in een blok uit te lezen?

Ik wil zelf kiep wagens maken welke allemaal een decoder ingebouwd hebben, welke dmv elektro motoren de bak kantelen.

Het proces moet op de volgende manier verlopen.
Elke wagon heeft een magneet, zodra de wagon het reedcontact benaderd moet in een blok boven de dump plaats het adres uitgelezen worden, waarna automatisch een commando naar dit adres gestuurd word.
Na een ingestelde tijd, als de bak leeg is, moet deze weer terug draaien.
Vervolgens gaat de loc weer een stukje rijden tot de volgende wagon zich meld, en zo door tot de laatste wagon.

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #1 Gepost op: 2023-07-07, 20:30:01 »
Waarom met een magneet?
Je kan beter met een melder de boel aansturen.
Dus kiepen in een bepaald blok op een bepaalde melder.
En adres in blok uitlezen kan ik zeker met iTrain ik neem aan met andere besturings programma's ook.
« Laatst bewerkt op: 2023-07-07, 20:46:45 door denobis »
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline Gerrit bij de Weg

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 20
  • Waardering: 0
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #2 Gepost op: 2023-07-07, 21:00:33 »
Er waren 2 manieren om acties uit te voeren:
1. Met een blok
2. Met een reedcontact, met deze manier was het nauwkeuriger

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #3 Gepost op: 2023-07-07, 21:06:47 »
Nee er zijn meerdere manieren immers je kan een trein laten stoppen op een bepaalde melder en daar het commando geven kiepen.
Dat is heel goed mogelijk.
Nadeel van reed contacten is dat ze bepaald niet bedrijfszeker zijn en nogal denderen waar de meeste hardware niet mee om kan gaan en defect raakt.
Wat ook een mogelijkheid is infrarode sensors en een zilverpapiertje onder het voertuig zo heb ik heel lang mijn analoge baan bestuurd werkte prima .
Wat ik nu in mijn baan bij de stations doe is 3 melders 1 bij binnenkomst langzaam rijden 2 nog langzamer rijden 3 stop.
De treinen stoppen exact op de goede plaats (+ en - 5mm!!! ) wat dan wel van belang is dat je snelheids metingen per lok perfect kloppen.
En het is natuurlijk zo dat hoe langzamer de trein richting stopplaats rijd hoe nauwkeuriger de stop is.
« Laatst bewerkt op: 2023-07-07, 21:14:56 door denobis »
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline Gerrit bij de Weg

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 20
  • Waardering: 0
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #4 Gepost op: 2023-07-07, 21:37:41 »
En met melder bedoel je stroommeting?
Er rijd een tandrad trein (groene karl) met 3 wagonnen de berg op, die ze op een rangeerterrein zet.
De wagonnen worden dan door de zwarte loc gepakt,
die ze vervolgens leegt en weer terugzet.
Dan komt de nieuwe lading en word gewisseld met de lege.
Ook rijden er 2 passagiers treinen af en aan, 3e groene karl is nog onderweg.
« Laatst bewerkt op: 2023-07-07, 21:39:28 door Gerrit bij de Weg »

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #5 Gepost op: 2023-07-07, 21:44:27 »
Ja met stroom meting.
Ik rijd zelf met dinamo modules tm44 daar zitten per module 4 blokken in met in ieder blok 4 melders.
Ik bestuur de boel met iTrain.
Werkt op zich prima maar is totaal anders dan bv de roco z21 lijn.
Ik heb er ook een oc 32 in zitten daar schakel ik de wissels mee (daar kun je ook van alles mee schakelen en zowel als ingang denk bv aan infrarode censors als uitgang gebruiken ).
Maar ik denk dat dat ook wel mogelijk is met andere systemen.
Reed contacten zou ik vergeten ( ik had er wekelijks wel 1 defect ).
Ook is het in iTrain mogelijk om te bepalen welke trein er waar stopt dus in het geval van de stortplaats maak je een station aan waar alleen de trein met de stort wagons mag stoppen rest rijd gewoon door.
« Laatst bewerkt op: 2023-07-07, 21:53:09 door denobis »
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline Gerrit bij de Weg

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 20
  • Waardering: 0
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #6 Gepost op: 2023-07-07, 22:01:52 »
In mijn geval is de stortplaats het eind station.
Daarvoor zit een bergstation en halverwege de berg een dubbel perron waar ze elkaar passeren.

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #7 Gepost op: 2023-07-07, 22:05:10 »
Ook dat is prima te doen.
Geen enkel probleem.
Programma herkent de trein en doet met de trein wat jij hem ingevoerd hebt.
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline ArievH

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 394
  • Waardering: 5
  • Geleidt door de Bovenleiding
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #8 Gepost op: 2023-07-08, 09:06:43 »
Als  ik het goed gelezen heb wil je met Train Controller gaan werken. Train Controller werkt ook met stroomdetectie, melders etc. Zoals Hans geeft werken met stroomdetectie en melders ontzettend veel voordelen. Zelf werk ik tot volle tevredenheid met TC-9.
Met vriendelijke groet,
Arie,

Roco Z21 (zwarte), (Rode) Multimaus, Fleischmann, TrainController Gold, Digitrax, Digikeijs,  baan in opbouw.

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #9 Gepost op: 2023-07-08, 09:14:35 »
Arie ik ken tc niet maar neem aan dat dat ongeveer de zelfde bijna oneindige mogelijkheden heeft als iTrain.
Dus zou het inderdaad beter zijn om met melders in plaats van reed contacten te werken.
Ik heb nogal slechte ervaringen gehad met reed contacten.
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline Haradigi

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 98
  • Waardering: 4
  • Meten (+ruiken en voelen, ) is weten
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #10 Gepost op: 2023-07-08, 10:34:37 »
Hi allemaal,

Op zich heeft de manier van detecteren niets met de software te maken maar met de gebruikte hardware dat tussen de baan en de PC zit.
Ook stroom- ,massa detectie of met contacten of lichtsluizen staat hier los van.
Bij stroom- of massa detectie zou ik zelf de hele rails (blok) gebruiken waardoor dus een reedcontact voor mij al direct afvalt.
Zelf gebruik ik TC en bij Stomm is ook een baan met TC., ook  ken ik Koploper en iTrain redelijk maar is TC in gebuik een stuk vriendelijker en worden er vele zaken op de achtergrong geautomatiseerd gedaan.

groet
Harald

Online denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 706
  • Waardering: 13
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Commando's om loc adres uit te lezen in bepaald blok.
« Reactie #11 Gepost op: 2023-07-08, 10:54:07 »
Helaas heeft iTrain een mogelijkheid die alle andere programma's niet hebben in combinatie met dinamo , nl. tegelijkertijd met anologe en digitale lok's op de zelfde baan te rijden (uiteraard niet in het zelfde blok).
Dat was voor mij indertijd om te kiezen voor deze combi aangezien ik nogal een aantal analoge treinen bezit.
Maar zoals ik al schreef ik denk dat andere programma's verder redelijk het zelfde doen en ja iTrain is wat lastiger.
Momenteel bezig met bouw ns 3737 stoom loco.

Met vriendelijke groet
Hans