Auteur Topic: Trein laten stoppen voor een sein  (gelezen 792 keer)

Offline WillemR

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 25
  • Waardering: 0
Trein laten stoppen voor een sein
« Gepost op: 2021-08-21, 22:26:34 »
Ik heb een test schaduwstation gemaakt met een paar wissels die bediend worden door servo’s en een Arduino. De wissels worden automatisch goed gezet door laserdetectie die ziet of er een trein op een vak staat. Dit werkt, dus een trein rijdt nooit een vak in waar al een trein staat en kiest automatisch een leeg spoor. E.e.a werkt volledig buiten mijn centrale om, in dit geval een DR5000.

Maar als hij een vak in rijdt, hoe krijg ik hem dan tot stilstand bij een sein? Kan natuurlijk een relais door een IR sensor laten schakelen en daar de stroom mee uitschakelen in het betreffende baanvak. Maar dan stopt de trein niet zo netjes.

Is er een andere mogelijkheid om dit wat beter te laten verlopen? Ik lees iets over een remmodule, maar blijkbaar werkt dit alleen bij Marklin.

Offline Dirk Baas

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Waardering: 4
  • Ik vertel niet in welk wagonnetje mijn geld zit.
Re: Trein laten stoppen voor een sein
« Reactie #1 Gepost op: 2021-08-22, 11:30:09 »
Willem goedemorgen,

Even voor mijn beeldvorming: je gebruikt niet de Lenz ABCtjes (decoders) en de Arduino is niets anders dan een soort parkeerwachter, die je de vrije parkeerplaatsen aanwijst.
In "Modellbahn Digital für Einsteiger 2" wordt vanaf blz 77 jouw (specifieke" vraag behandeld. Werk je met Lenz ABC, dan wordt er verwezen naar BM23 van Lenz (remmodules) en anders naar Roco 10019.
Als je dit boekje niet bezit, is het misschien zinvol eens te bekijken bij je lokleverancier. Er staat nog vééél meer in 😉

Gr,

Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (3-rail en LIMA/JOUEF) overgestapt en via een uitstapje naar LGB over op ROCO DCC.
Binnenkort aan de rollator.
Nu bezig met drie modulebakken, waarvan één als fiddle-yard wordt ingericht.

Offline Waalspoor

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 18
  • Waardering: 0
Re: Trein laten stoppen voor een sein
« Reactie #2 Gepost op: 2021-08-22, 11:48:32 »
Goedemorgen Willem,
Uit je verhaal begrijp ik dat je wel van elektronisch knutselen (laserdetectors, arduino) houdt. Dit kun je nog een niveau hoger tillen door over te schakelen op een computerprogramma om je DR5000 aan te sturen. Daarmee kan je je seinprobleem ook perfect oplossen.
Er zijn diverse programma's, zowel gratis (JMRI, Rocrail e.d) als koop (Itrain, Traincontroller e.d.).Welke je voorkeur heeft is persoonlijk en hangt natuurlijk ook af van je situatie.
Veel succes.
Groeten,
Bas

Z21, Sprog3, Rocrail,
NS III, IV

Offline Dirk Baas

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Waardering: 4
  • Ik vertel niet in welk wagonnetje mijn geld zit.
Re: Trein laten stoppen voor een sein
« Reactie #3 Gepost op: 2021-08-22, 11:57:29 »
Willem, ter aanvulling.
In dat tweede deeltje wordt ook een schakeling besproken met een Hall-generator als bezet melder. Deze is simpel en (echt Hollands) goedkoop!
Wat Waalspoor ook al aangeeft, er zijn SW-pakketten met de nodige mogelijkheden. JMRI (gratis) kan i.c.m. (goedkope) bezetmelders leuke sturingen maken.

Gr,

Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (3-rail en LIMA/JOUEF) overgestapt en via een uitstapje naar LGB over op ROCO DCC.
Binnenkort aan de rollator.
Nu bezig met drie modulebakken, waarvan één als fiddle-yard wordt ingericht.

Offline WillemR

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 25
  • Waardering: 0
Re: Trein laten stoppen voor een sein
« Reactie #4 Gepost op: 2021-08-22, 23:15:16 »
@ Dirk: inderdaad doet die Arduino niks anders dan parkeerplaatsen aanwijzen ;) Ik zal dat boekje eens aanschaffen. Hetgeen uit een Hall sensor komt, zal niet veel verschillen met wat er uit een laser detector komt. Maakt eigenlijk niks uit welk principe er gebruikt wordt, zolang je maar iets met het signaal kunt. Ik vind een laser trouwens wel heel betrouwbaar en dat vind ik wel prettig voor een schaduwstation, maar dat even terzijde.

@ Waalspoor: Inderdaad hou ik er wel van om te knutselen met electronica. Ik heb in mijn werkzame leven veel met meet en regel techniek te maken gehad, echter in hoofdzaak aan de gebruikerskant. Wel enorm veel opgestoken als er storingen waren en dus veel in de praktijk geleerd. Veel er van kan ik daadwerkelijk gebruiken bij het bedenken van oplossingen, maar soms moet je even op weg geholpen worden. JMRI ben ik op dit moment aan het doorgronden en zoekende hoe ze het daar oplossen. Ik denk dat daar wel iets in zit wat mijn 'probleem' oplost.

Offline Waalspoor

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 18
  • Waardering: 0
Re: Trein laten stoppen voor een sein
« Reactie #5 Gepost op: 2021-08-23, 10:59:13 »
Goedemorgen Willem,
Ik heb JMRI ook op mijn pc staan, maar gebruik alleen Decoder pro ervan voor het programmeren en back-uppen van de instellingen van mijn locdecoders.
Het besturen van mijn locs en lay-out doe ik met Rocrail omdat ik dat makkelijker te "doorgronden" vind dan Panel pro.
Groeten,
Bas

Z21, Sprog3, Rocrail,
NS III, IV