Auteur Topic: Decoder wil niet resetten  (gelezen 201 keer)

Offline IJMuller

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 9
  • Waardering: 0
Decoder wil niet resetten
« Gepost op: 2021-10-03, 01:38:19 »
Ik zit hier met een probleempje.

Ik probeer een ESU LokPilot V4 om te programmeren voor een lok, maar zowel de multimaus als de LokProgrammer van ESU kunnen op de een of andere manier niet zo veel met deze decoder.

De LokProgrammer herkent de lok wel. Ik kan hem inladen en de decoder informatie uitlezen.


Het uitlezen en veranderen van CV's gaat dan weer niet.


Is de decoder dan toch overleden of zou er iets anders aan de hand kunen zijn?

Hopelijk heeft iemand het antwoord voor me.



Offline trikers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 109
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #1 Gepost op: 2021-10-03, 10:29:28 »
Misschien eerst resetten cv 8-8 en dan opnieuw proberen cv1 uitlezen en moet dan waarde 3 aangeven. Mvg Henk

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.888
  • Waardering: 19
    • home page
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #2 Gepost op: 2021-10-03, 11:29:25 »
Eerst een vraagje,
Gebruik je de decoder bij het testen in een ingebouwde toestand in een lok of test je deze voordat hij is ingebouwd.
Deze vraag omdat sommige decoders alleen maar reageren als er een belasting op bv de motor uitgang is aangesloten.
Als je deze vrij test dan kun je daarop een weerstand aansluiten, bv 100 ohm maar dat staat wel in de handleiding van de decoder
Gr. Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 9.0 B2 als besturing en Roco 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline IJMuller

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 9
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #3 Gepost op: 2021-10-03, 13:01:13 »
CV8-8 doet zowel via de LokProgrammer als POM niks. Hoor de motor ook niet draaien dan (Meteen bevestiging dat deze wel in het model zit)

De Profi-Prüfstand van ESU is al onderweg om te kijken of ik er daar meer informatie uit kan krijgen.
Normaal gesproken wordt de decoder geplaatst in de lok en dan geprogrammeerd en heb daar ook nooit eerder problemen mee gehad. Ook met deze decoder niet.

Offline Hellstech

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 30
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #4 Gepost op: 2021-10-05, 17:30:48 »
Hoi,

Staat de decoder niet op het 'kinderslot' ? CV15 en/of 16 moet geloof op 0 staan.

Groet,

Mike
Roco-geoline, z21Start, Multimaus, Roco 10764/10775/10777/10787, 10779 Remgenerator, Roco BR01/BR101/2x BR181.2/BR185.2/NS1605, Lima BR103/4xBR152, Viessmann 5206 bezetmelder, Qdecoder Z1-16+, LDT GBM-8

Offline IJMuller

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 9
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #5 Gepost op: 2021-10-05, 20:36:32 »
Net met de ESU Profi Prüfstand geprobeerd, ook daar het zelfde resultaat.

Het uitlezen van CV15 en 16, dan wel het schrijven van waarde 0 naar deze 2 CVs resulteerd in een Could not read/write CV.

Ik vermoed dan toch ergens een kabel breukje.

Nu ben ik totaal niet bekend met wat er aan stroom doorgevoerd moet kunnen worden in een decoder, maar als ik de verschillende pinnen doormeet, kom ik op het volgende resultaat:

Rood en zwart geeft 7,9 kΩ
Oranje met rood/zwart geeft 15,3/15,7 kΩ
Geel met rood/zwart geeft 3,9 MΩ
Groen met rood/zwart geeft 3,9 MΩ

Blauw met rood/zwart geeft Zenuwachtig tussen de 0 en 1,5 kΩ
Wit met rood/zwart geeft 0 kΩ
Grijs met rood/zwart geeft 15, 6/15 kΩ

Metend vanaf de zwarte draad (linker rail) krijg ik het volgende resultaat:

Bij een werkende lokpilot basic meet ik bijna de zelfde waarden, alleen met de volgende waarden:

rood en zwart geeft 16 kΩ
Oranje met Rood/zwart geeft 24,7 kΩ
Geel met rood/zwart geeft 3,7 MΩ
Groen met rood/zwart geeft 3,9 MΩ

Blauw met rood/zwart geeft 9,5 kΩ/9 kΩ
Wit met rood/zwart geeft 3,8 kΩ
Grijs met rood/zwart geeft 22 kΩ

Lagere waarden op de LoPi V4 is denk ik nog wel logisch doordat deze veel meer opties heeft, maar de metingen op de blauwe en witte draad baart me toch wel zorgen. Kunnen jullie hier meer uit halen?

Offline Hellstech

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 30
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #6 Gepost op: 2021-10-06, 16:52:04 »
Beste meneer Muller (ik weet uw voornaam niet...),
Ik heb nog nooit de weerstanden gemeten tussen de verschillende functie in-/uitgangen, ik kan er wat dat betreft niks  over zeggen.

Maar als je de decoder (probeert) uit te lezen, geeft hij dan even een bewegingkjes in de loc dat hij uitgelezen wordt? Of doet hij niks?
Ik heb 1x meegemaakt dat een Lopi4 stuk was maar toen maakte deze gelijk sluiting....maar dat terzijde.
M.v.g. Mike
Roco-geoline, z21Start, Multimaus, Roco 10764/10775/10777/10787, 10779 Remgenerator, Roco BR01/BR101/2x BR181.2/BR185.2/NS1605, Lima BR103/4xBR152, Viessmann 5206 bezetmelder, Qdecoder Z1-16+, LDT GBM-8

Offline IJMuller

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 9
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #7 Gepost op: 2021-10-06, 17:21:41 »
Met het uitlezen van de decoder gebeurt er niks. Blijft angstvallig stil. Ook op de Prüfstand zie ik het motortje niet bewegen tijdens het inlezen in LokProgrammer.

Doordat ik wel het serienummer en dergelijke kan uitlezen snap ik er niet zo veel van. Met een andere decoder, die echt kapot was, wilde deze helemaal niet uitgelezen worden.

Offline Hellstech

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 30
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #8 Gepost op: 2021-10-07, 16:38:14 »
Toch misschien het motortje defect? ::)
Roco-geoline, z21Start, Multimaus, Roco 10764/10775/10777/10787, 10779 Remgenerator, Roco BR01/BR101/2x BR181.2/BR185.2/NS1605, Lima BR103/4xBR152, Viessmann 5206 bezetmelder, Qdecoder Z1-16+, LDT GBM-8

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.888
  • Waardering: 19
    • home page
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #9 Gepost op: 2021-10-07, 21:25:48 »
Voorzover mij bekend is zal een motor (in de lok) niet bij het lezen van de decoder maar juist bij het schrijven van data naar de decoder een kleine beweging geven  een kort hupje ter bevestiging dat de data zijn ontvangen. Het is mij bij het lezen nog nooit opgevallen wel bij het schrijven.
Gr Piet
« Laatst bewerkt op: 2021-10-07, 21:27:22 door P.Heinst »
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 9.0 B2 als besturing en Roco 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Hellstech

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 30
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #10 Gepost op: 2021-10-08, 10:17:11 »
Als je nu eens het met een andere decoder probeert? Of deze decoder op een andere loc test?
Roco-geoline, z21Start, Multimaus, Roco 10764/10775/10777/10787, 10779 Remgenerator, Roco BR01/BR101/2x BR181.2/BR185.2/NS1605, Lima BR103/4xBR152, Viessmann 5206 bezetmelder, Qdecoder Z1-16+, LDT GBM-8

Offline IJMuller

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 9
  • Waardering: 0
Re: Decoder wil niet resetten
« Reactie #11 Gepost op: 2021-10-08, 12:45:48 »
Het hele probleem is dus een decoder die niks wil laten lezen en schrijven. Het is dus geen specifieke lok/decoder combi die weigert, het is een decoder die niks wil laten lezen en schrijven, maar wel gewoon zichzelf aanmeld in de lokprogrammer en ook zijn gegevens laat uitlezen. CV's is echt het enige waar hij moeilijk over doet (en het daarbij behorende reageren op acties)