Auteur Topic: CAN-bus  (gelezen 127 keer)

Offline Dirk Baas

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 975
  • Waardering: 13
  • Ik vertel niet in welk wagonnetje mijn geld zit.
CAN-bus
« Gepost op: 2025-04-27, 14:37:58 »
De Z21 is uitgerust met een CAN-bus, of ook wel CBUS genoemd.
De CAN-bus kennen we misschien uit de auto/motor wereld. Dit is een busleiding, die gebruikt wordt om zaken als motormanagement Batterij Management, maar ook alarmlichtschakelingen e.d. te koppelen.


De CAN-bus van de Z21 kan worden gebruikt om terugmeldingen te verwerken.
Echter op dit moment is deze alleen nog geschikt voor de ZIMO en ROCO/FLEISCHMANN omgeving.
De CAN-bus kan simpelweg zelf uitgelegd worden m.b.v. een getwiste draad (niet zwaar, omdat er alleen maar een signaal over gaat), niet te strak en dient afgesloten te worden met een weerstand tussen 68 en 120 Ohm. Dit lijkt veel op de Digital is Cool omgeving van de eerste stappen van ROCO en LENZ op het digitale pad: DE L, M, A en B draden, getwist, die werden afgesloten met 120 Ohm.
Op die bus worden input en output (bijv. de ROCO bezetmelder 10808) apparaten geplaatst, die communiceren met de Z21. De CAN-bus is in principe vrij van royalties, dit in tegenstelling van Digitrax/Loconet.


Het hele verhaal achter de CAN-bus is terug te lezen in hoofdstuk 16 van de MERG-nieuw ( zie handleidingen).
Gr,

Dikkop 🚂

DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (3-rail en LIMA/JOUEF) overgestapt en via een uitstapje naar LGB over op ROCO DCC.
Binnenkort aan de rollator.
Nu bezig met drie modulebakken, waarvan één als fiddle-yard wordt ingericht.