Auteur Topic: Programmeer Rail  (gelezen 11836 keer)

Offline Jan Postema

  • Administrator
  • Forum lid
  • ******
  • Berichten: 370
  • Waardering: 6
  • Jan Postema
    • Homepage
Programmeer Rail
« Gepost op: 2009-03-29, 21:09:22 »
Dit is een ontwerp die ik gebruik om een stuk rail om te schakelen naar de programmeerstand met Rocomotion. Precies zoals je ook een wissel aanstuurt maar nu een relay. zie (tekening)


Jan Postema

« Laatst bewerkt op: 2011-12-29, 15:30:42 door Jan Postema »
Multimaus : Railroad & Co TrainController Gold (7)

Offline Ferry Posthuma

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 305
  • Waardering: 7
  • Open your eyes, take a deep breath and relax!
Re:Programmeer Rail
« Reactie #1 Gepost op: 2011-01-28, 13:06:39 »
Beste Jan,

In draadje http://www.dutchroco.nl/index.php?topic=526.0 wordt voorgesteld deze schakeling t.b.v. een programmeerrail in te zetten. Ik wil dat t.z.t. ook gaan doen, echter kan op Conrad dit bistabiel relais niet meer vinden. Welk relais van Conrad is dan ook het best geschikt? Geldt daar dan hetzelfde aansluitschema voor zoals je zo mooi heb gepost in dit draadje?

Gr.,
Ferry
Schaal H0 (1:87), Multimaus, Rocomotion 10785 centrale met software TrainController Gold version 8.0 G2, windows vista, RS232 naar USB, lichtsluisjes voor kalibratie van loksnelheid, 4x 10787/GBM8, 2x DR4088RB-CS, Geoline H0 in schaduwstation met 10775 wisselaandrijvingen, Tillig Elite code 83 in zichtbare gedeelte, DR4024 voor servo-aansturing van de Tillig wissels.

Voornemen 2017: Volle afbouw baan zodat scenery erin kan!

Offline GerardWassink

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.804
  • Waardering: 25
  • In de rechte sporen...
Re:Programmeer Rail
« Reactie #2 Gepost op: 2011-01-30, 20:09:53 »
Welk relais van Conrad is dan ook het best geschikt?

Je zou kunnen overwegen zelf ook even wat te doen: eventjes zoeken op Conrad.nl met "Bist" levert je dit op: een pagina met twee bistabiele relais.

H0 : Loconet : Digitrax DCS51 : TrainController 8 Gold (Engels) :: Mijn webshop

Offline Jan Postema

  • Administrator
  • Forum lid
  • ******
  • Berichten: 370
  • Waardering: 6
  • Jan Postema
    • Homepage
Re:Programmeer Rail
« Reactie #3 Gepost op: 2011-01-30, 20:24:51 »
Hierbij het nieuwe schema met een ander relays.
Multimaus : Railroad & Co TrainController Gold (7)

Offline Ferry Posthuma

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 305
  • Waardering: 7
  • Open your eyes, take a deep breath and relax!
Re:Programmeer Rail
« Reactie #4 Gepost op: 2011-01-31, 09:00:50 »
Beste Jan,

Mijn dank is groot, dit schept weer duidelijkheid!

Ferry
Schaal H0 (1:87), Multimaus, Rocomotion 10785 centrale met software TrainController Gold version 8.0 G2, windows vista, RS232 naar USB, lichtsluisjes voor kalibratie van loksnelheid, 4x 10787/GBM8, 2x DR4088RB-CS, Geoline H0 in schaduwstation met 10775 wisselaandrijvingen, Tillig Elite code 83 in zichtbare gedeelte, DR4024 voor servo-aansturing van de Tillig wissels.

Voornemen 2017: Volle afbouw baan zodat scenery erin kan!

Offline Ferry Posthuma

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 305
  • Waardering: 7
  • Open your eyes, take a deep breath and relax!
Re:Programmeer Rail
« Reactie #5 Gepost op: 2011-01-31, 09:02:51 »
Beste Jan,

Mijn dank is groot, dit schept weer duidelijkheid!


Beste Gerard,

Uiteraard was ik zelf al aan het zoeken geweest op Conrad, maar kon door de bomen het bos niet vinden. Zoals eerder aangegeven, ik ben niet zo thuis in elektronische componenten en dan wordt het lastig zoeken.

Ferry
Schaal H0 (1:87), Multimaus, Rocomotion 10785 centrale met software TrainController Gold version 8.0 G2, windows vista, RS232 naar USB, lichtsluisjes voor kalibratie van loksnelheid, 4x 10787/GBM8, 2x DR4088RB-CS, Geoline H0 in schaduwstation met 10775 wisselaandrijvingen, Tillig Elite code 83 in zichtbare gedeelte, DR4024 voor servo-aansturing van de Tillig wissels.

Voornemen 2017: Volle afbouw baan zodat scenery erin kan!

Offline GerardWassink

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.804
  • Waardering: 25
  • In de rechte sporen...
Re:Programmeer Rail
« Reactie #6 Gepost op: 2011-01-31, 20:53:13 »
Hi,

Persoonlijk zou ik dit zo oplossen, een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Precies het advies wat hij al op een van de andere forums had gekregen, hij's aardig aan het forum-shoppen...
H0 : Loconet : Digitrax DCS51 : TrainController 8 Gold (Engels) :: Mijn webshop

Offline Ferry Posthuma

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 305
  • Waardering: 7
  • Open your eyes, take a deep breath and relax!
Re:Programmeer Rail
« Reactie #7 Gepost op: 2011-01-31, 22:26:24 »
Wim, Gerard,

Dank jullie wel, dat was mij al bekend, maar is € 5,50 voor dat bistabiele relais dan zo duur of zie ik iets over het hoofd hier? Bovendien is dat een stuk minder solderen. Let wel, het sein heb ik niet nodig. En tot slot, inderdaad de diverse fora zijn mij bekend en gebruik ik! Jullie ook welkom hier!

Gr.,
Ferry
Schaal H0 (1:87), Multimaus, Rocomotion 10785 centrale met software TrainController Gold version 8.0 G2, windows vista, RS232 naar USB, lichtsluisjes voor kalibratie van loksnelheid, 4x 10787/GBM8, 2x DR4088RB-CS, Geoline H0 in schaduwstation met 10775 wisselaandrijvingen, Tillig Elite code 83 in zichtbare gedeelte, DR4024 voor servo-aansturing van de Tillig wissels.

Voornemen 2017: Volle afbouw baan zodat scenery erin kan!

Online P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 2.045
  • Waardering: 22
    • home page
Re:Programmeer Rail
« Reactie #8 Gepost op: 2011-02-01, 10:11:47 »
Hallo Ferry,

Het schema van de aansluiting van het relais met het lenz digtal plus systeem is niet van toepassing op het systeem dat jij gebruikt (Roco 10764 en de interface 10785).
Bij het lens systeem schakelt het relais doordat de stroom al wel of niet aanwezig is op de J&K aansluiting.

Bij roco staat de op de draden naar de Baan altijd stroom en deze wordt niet afgeschakeld en is de schakeling van lens dan ook niet in deze vorm bruikbaar.
In dit geval heeft Jan Postema iets anders bedacht, enwel om dit met een relais te schakelen.
Niet de goedkoopste methode maar wel bedoeld om dit via een wisselschakeldecoder (10775) ook het relais met bv de Multimaus te kunnen schakelen of via het programma Rocomotion en eventueel Traincontroller op het beeldscherm of zelf geheel automatisc als dat gewenst wordt.
Dat er twee relais gebruikt zijn heeft als doel om er ook een sein mee te schakelen en daardoor is het opties zichtbaar op de baan maar is niet noodzakelijk zoals je zelf ook al opmerkte.

Voor digene die het echt goedkoop willen.
Ja en als het echt goedkoop moet dan kun je alles weg laten en het relais vervangen door een tuimelschakelaar Bv van Conrad 701159-89 of 701162-89 en dan zijn de kosten €2.25.
Nog goedkoper kan alleen maar als je iedere keer de draadjes gewoon aan elkaar draait  of los maakt en weer aan de ander draad maar dat zal wel niet de bedoeling zijn

Overigens bij de nieuwe draadloze centrale van roco 10832 kan er wel geschakeld worden en daar is ook geen apart programmeer rails meer nodig, bij gebruik van trainprogrammer schakel deze zelfstandig over naar een stuk spoor dat als programmeer spoor is aangewezen, dit kan een stuk spoor zij die normaal in de baan zit en aan beide zijde geïsoleerd is en op de prog uitgang van de 10832 is aangesloten.

Gr Piet
« Laatst bewerkt op: 2011-02-01, 11:29:43 door P.Heinst »
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro en Z21 als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 9.0 laatste versie als besturing en Roco 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Ferry Posthuma

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 305
  • Waardering: 7
  • Open your eyes, take a deep breath and relax!
Re:Programmeer Rail
« Reactie #9 Gepost op: 2011-02-01, 16:26:29 »
Dag Piet,

Heldere uiteenzetting, dank je wel. Dan blijf ik toch voor de optie van Jan Postema / Piet Heinst gaan en inderdaad nu werk ik volgens de meest goedkope methode, dat is de draadjes telkens handmatig omzetten.

Gr.,
Ferry
Schaal H0 (1:87), Multimaus, Rocomotion 10785 centrale met software TrainController Gold version 8.0 G2, windows vista, RS232 naar USB, lichtsluisjes voor kalibratie van loksnelheid, 4x 10787/GBM8, 2x DR4088RB-CS, Geoline H0 in schaduwstation met 10775 wisselaandrijvingen, Tillig Elite code 83 in zichtbare gedeelte, DR4024 voor servo-aansturing van de Tillig wissels.

Voornemen 2017: Volle afbouw baan zodat scenery erin kan!