Auteur Topic: Wissels digitaliseren  (gelezen 5325 keer)

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Wissels digitaliseren
« Gepost op: 2010-10-06, 19:28:06 »
Mijn baanplan is nu zo goed als af en het opbouwen kan gaan beginnen ...
Ik heb toch besloten om de wissels te digitaliseren.
Nu ik de rails ga vastleggen wil ik de wissels zo voorbereiden dat ik deze op een later tijdstip ga digitaliseren.
Hoe pak ik dit aan en wat heb ik nodig?
Wat is een goede betaalbare oplossing?

Marco.
« Laatst bewerkt op: 2010-10-06, 19:51:27 door Marco1008 »

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #1 Gepost op: 2010-10-06, 20:21:21 »
Hallo Marco1008

Het digitaliseren van de wissels gaat alsvolgt, verschillende mogelijkheden als je bij Roco wlit blijven.
1e je hebt een electrische wisselaandrijving nodig zonder decoder en deze kun je dan electrisch bedienen met een schakelaar, dit is dus niet digitaal.
2e je kunt de electrische wisselaandrijveng aan sluiten op een wisseldecoder 10775 van Roco en dit kun je dan later doen door de schakelaar te vervangen door deze wisseldecoder en dan is het wel digitaal en kun je de wissel bedienen met bv de Multimaus.
3e Je kunt aan de wisselaandrijving ook gelijk een decoder vastkoppelen, maar dit kan niet meer later zonder breekwerk en is ook een veel duurdere methode dan de 2e met de losse wisseldecoder.
De tweede methode werk uitstekend en wordt het meeste toegepast

Kijk ook eens even in de handleiding van de geoline wissel 61196 met aandrijving en ook in de wisseldecoder 10775 Dcc deze is speciaal voor wissel en seinen aan te sturen.

Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #2 Gepost op: 2010-10-06, 20:51:56 »
Beste Piet,

De 2e methode lijkt me prima, electrische aandrijving met schakelaar die later vervangbaar is door decoder (zeg ik dit goed zo?)
Welke artikelen heb ik dan nodig per wissel?
Ik heb verschillende wissels ... engelsman, bochtwissels, driewegwissels en linkse/rechtse wissels.

Marco.

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #3 Gepost op: 2010-10-06, 21:11:56 »
Prima Marco,

Per wissel (bocht, links, rechts en) heb je nodig een 61195 universele wisselaandriving en voor de driewegwissel 61160 en de dubbelekruiswissel 61164 (engelsman) heb je er twee nodig, zijn ook twee wissels in een.
Voor de schakelaar heb je een tuimelschakelaar nodig met aan-uit-aan bv Conrad bestelnummer 701150 dus niet links bv aan en recht uit maar beide aan met een middenstand voor niet aan. Of je kunt ook twee drukknopjes per wissel gebruiken
Voor digitale aandrijving gebruik je later de 10775 waarop je 8 wisselaandrijvingen kunt aansluiten.

Gr Piet
« Laatst bewerkt op: 2010-10-06, 21:26:15 door P.Heinst »
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #4 Gepost op: 2010-10-06, 21:34:54 »
Piet,

En de wisseldecoder Roco 61196 is bij de 2e methode niet van toepassing naderhand?

Marco

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #5 Gepost op: 2010-10-06, 21:50:23 »
Marco

Citaat
En de wisseldecoder Roco 61196 is bij de 2e methode niet van toepassing naderhand?

Kan wel maar is veel duurder en je moet dan de wissel allemaal weer losmaken omdat het eronder gebouwd moet worden dus veel meer werk en ook duurder.

Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #6 Gepost op: 2010-10-06, 22:01:15 »
Piet,

De 10775 dient in dat geval als decoder voor 8 aandrijvingen?
Sorry maar ik ben hier een leek in  :-[

Gr Marco
« Laatst bewerkt op: 2010-10-06, 22:21:28 door Marco1008 »

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #7 Gepost op: 2010-10-07, 11:06:28 »
Marco,

Inderdaad de 10775 is dan een decoder voor 8 aandrijvingen, wat je dan wel nodig hebt zijn een paar stukjes draad voor de verbinding van de decoder naar de wisselaandrijving.
Stekkertjes daarvoor zitten bij de 10775 erbij.
De 10775 kun je zelf programeren op het adres dat je zelf wilt, standaard als je ze koopt staan ze op adres 1 tm/8, is niet moeilijk kan iedereen eventueel met wat aanwijzigingen
En een leek, zo zijn we allemaal begonnen dus geen probleem. En voor vragen daar is het forum voor.

Bij gebruik van de 10775 in plaats van de 61196 scheelt dat ongeveer de helft in Euro's en je kunt de 10775 ook nog gebruiken voor eventele seinen of ontkoppelspoor.

Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #8 Gepost op: 2010-10-07, 11:42:14 »
Piet,

Ik heb inmiddels een aantal Roco 61195 electrische wisselaandrijvingen besteld om door te kunnen met de bouw van mijn modelbaan.
Zitten hier ook de kabeltjes en stekkertjes al bij? (kabeltjes en stekkertjes die afgebeeld staan bij de handleiding wissel met aandrijving in pdf formaat)?
Het programmeren zal me wel lukken met hulp van dit forum  :)
Bedankt alvast.

Gr Marco
« Laatst bewerkt op: 2010-10-07, 11:50:25 door Marco1008 »

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #9 Gepost op: 2010-10-07, 14:17:26 »
Marco,

Aan de 61195 zit een stekker en aan de 10775 zit ook 8 aansluitingen als een soort vaste stekker, om de beide te verbinden heb je een tussenkabeltje nodig en die maak je met de 10603 (contra stekkers) er zitten er 8 bij de 10775, dus je komt er 8 tekort voor de andere kant aan de 61195, je zou er 8 bij moeten bestellen (€0,60 cent). Als je ze alle 8 gebruikt
Gebruik als tussenkabel wel een kabel met harde kern bv draad voor de telefoon (ronde waar 5 draden inzetten) 2  overige gebruik je gewoon niet, te koop bij de bouwmarkt


Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #10 Gepost op: 2010-10-10, 21:22:08 »
Vraagje aan Piet of aan medeleden,

Inmiddels ben ik de wisselaandrijvingen aan het monteren ...
Kan ik alle wissels programmeren als de baan helemaal af?

Groet, Marco.

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #11 Gepost op: 2010-10-10, 21:51:28 »
Marco,

Als jij later gebruik wilt maken van de 10775 dan kun je deze later programeren.
Als je deze 10775 ook onder de baan monteerd dan moet je er wel bij kunnen als je ze wilt programmeren als ze er onder zitten, maar nog beter is deze 10775 voor het monteren los op bv het bureau of tafel te programmeren.
Aan de wisselaandrijving die onder de rails monteerd hoef je niets meer te doen, de 10775 stuurt de wisselaandrijving aan en deze moet het adres hebben wat jij wilt gebruiken


Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #12 Gepost op: 2010-10-10, 21:54:38 »
Piet,

Het is niet zoals bij een loc programmaren ... dat er geen andere locomotieven op de baan mogen staan?

Groet, Marco.

Offline P.Heinst

  • Administrator
  • Veteraan
  • ******
  • Berichten: 1.056
  • Waardering: 10
    • home page
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #13 Gepost op: 2010-10-10, 22:59:28 »
Marco,

Nee het is niet zoals bij een lok, bij de 10775 zit een klein drukknopje die in moet drukken om de 10775 te programeren en alleen deze wordt dan geprogrameerd.
Het programmeren dat je bv met de Multimaus doet en die dan in de wisselstand moet staan, staat in de handleiding van de 10775 en anders leg ik het je nog wel uit als dat nodig is.


Gr Piet
Roco rijder met 1 multimaus pro en multimaus als slave, RouteControl,  Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0
 als besturing en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem samen Littfinski bezetmelders

Offline Marco1008

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 15
  • Waardering: 0
Re:Wissels digitaliseren
« Reactie #14 Gepost op: 2010-10-11, 22:03:37 »
Piet,

Misschien onbenullige vraag ... kan het kwaad dat de kabeltjes bij 61195 rood-zwart-groen in de verkeerde volgorde in de stekkertjes zijn gemonteerd?

Groet, Marco.