Auteur Topic: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx  (gelezen 6386 keer)

Offline ArievH

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 405
  • Waardering: 5
  • Geleidt door de Bovenleiding
Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Gepost op: 2024-04-18, 12:03:52 »
Beste allen ik heb een vraag over het inbouwen van een functie decoder de lokpilot Fx van Esu. ik heb een stam rijtuigen achter TEE lok 103 174 9 van Roco. Die heb ik voorzien van binnenverlichting DR110 van Digikeijs. Het is een stam van 6 rijtuigen waarvan de voorste en het voorste en het laatste rijtuig stroom voerend zijn. de rijtuigen zijn voorzien van Viessmann 4 aderige stroom voerende koppelingen. het laatste rijtuigen geeft de voeding ook door aan het eerste rijtuig en daar vandaan wordt de verlichting gevoed. Om tijdens het rijden op die gedeelten en in de schaduwstations de verlichting uit te schakelen heb ik een functie decoder gekocht. ik wil de stam apart van de lok kunnen schakelen. de bedoeling is wel dat de functie decoder hetzelfde adres krijgt als de lok. Van de lok zijn de eerste 5 functie toetsen al in gebruik. Is er ergens een schema wat aangeeft welke kleuren bedrading van de decoder ik nodig heb voor de binnenverlichting? als ik het goed heb zijn wit en zwart + en - of hoe dat in de digitale wereld ook noemt. Maar dan....? en dan hoe programeer in functie toets 6 met JMRI?  JMRI is zo uitgebreid dat ik daar nog niet goed de weg weet.
Met vriendelijke groet,
Arie,

Roco Z21 (zwarte), (Rode) Multimaus, Fleischmann, TrainController Gold, Digitrax, Digikeijs,  baan in opbouw.

Offline denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 913
  • Waardering: 16
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #1 Gepost op: 2024-04-18, 13:05:44 »
Zonder woorden
Momenteel bezig met Scenery.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline ArievH

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 405
  • Waardering: 5
  • Geleidt door de Bovenleiding
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #2 Gepost op: 2024-04-18, 13:52:37 »
Kan ik in de dit schema gewoon voor Märklin Roco invullen? Mijn Roco lok heeft al 5 F functies in gebruik. In dit schema staan 4 F functies. Hoe vul ik in JMRI dan bij de tab Functie toetsen in dat  bijvoorbeeld F6 gelijk schakelt met F1 van de Lok? Of moet ik gewoon kiezen voor de bedrading die staat aangegeven voor verlichting voor? Schakel de functie decoder als het zelfde adres heeft gelijk met de verlichting van de lok als deze vooruitgaat?
Met vriendelijke groet,
Arie,

Roco Z21 (zwarte), (Rode) Multimaus, Fleischmann, TrainController Gold, Digitrax, Digikeijs,  baan in opbouw.

Offline denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 913
  • Waardering: 16
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #3 Gepost op: 2024-04-18, 14:16:43 »
De linker kant zijn de marklin kleuren de rechter kant de esu kleuren.
Volg gewoon de esu kleuren zou ik zeggen.
Ik zou voor de wagons een aparte verlichtings knop aanmaken b.v. f6.
In jmri kun je bij het tabblad functie toewijzen de knop en functie toe wijzen.
Nu is dit bij een esu decoder wat lastiger dan b.v. een uhlenbrock.
Daarom gebruik ik de uhelenbrock functie decoders die zijn ook nog eens een stuk goedkoper en betrouwbaar.
« Laatst bewerkt op: 2024-04-18, 14:59:05 door denobis »
Momenteel bezig met Scenery.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline ArievH

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 405
  • Waardering: 5
  • Geleidt door de Bovenleiding
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #4 Gepost op: 2024-05-16, 10:01:35 »
Beste Hans,

is er ook een Nederlandstalige Handleiding van JMRI Pro?

Ik zit te puzzelen met de functiedecoder om deze in te bouwen en om daarna de juiste Functie toets in te stellen.
Als ik het goed begrijp kan ik de massa (zwart) van de functiedecoder aansluiten op de ene spoorstaaf en de plus van de decoder (Rood) op de andere spoorstaaf (dan wielen van de wagon). Dan zou ik de plus van de led strip op de witte of gele draad van de decoder kunnen aansluiten en de min van de led strip op de massa van de decoder (bruin). Klopt dat? De overige draden van de functie decoder zijn dan over? Moet er nog een weerstand tussen? iets dergelijks lees ik bij diverse items?

CV 1 van de verlichting = gelijk aan die van de locomotief: 103. Maar dan? er zijn zoveel tabs in JMRI. Moet ik de tab SUSI Map hebben? Welke stappen moet ik dan allemaal doen? 

Ik weet het zijn zeer veel vragen maar ik wil weten wat ik aan het doen ben voor ik de boel opblaas dan wel zo in de war schop dat er niets meer werkt :-\
 
Met vriendelijke groet,
Arie,

Roco Z21 (zwarte), (Rode) Multimaus, Fleischmann, TrainController Gold, Digitrax, Digikeijs,  baan in opbouw.

Offline denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 913
  • Waardering: 16
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #5 Gepost op: 2024-05-16, 10:14:32 »
Nee dit klopt niet.
De blauwe draad is de gemeenschappelijke + van de verlichting.
De gele en witte zijn de draden voor voor en achter rijverlichting.
Groen paars  etc zijn de minnen voor de verlichting etc (deze worden geschakeld).
Rood en zwart zijn de voeding dus links en rechts railstaaf.
Zie tekening.
Helaas is er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing voor jmri.
En nee je moet niet de tab susi map hebben.
Wat ik al schreef is dat een Esu decoder lastiger is dan b.v. de Uhlenbrock (daarom geef ik de Uhlenbrock de voorkeur).
Er is ergens op jouwbuis (youtube) een filmpje met uitleg , maar vraag me niet waar.
« Laatst bewerkt op: 2024-05-16, 11:02:22 door denobis »
Momenteel bezig met Scenery.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline ArievH

  • Forum lid
  • ***
  • Berichten: 405
  • Waardering: 5
  • Geleidt door de Bovenleiding
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #6 Gepost op: 2024-05-16, 11:33:34 »
Hans opnieuw bedankt. ik heb een interressante video op Youtube gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=39E3Lf97bDE&list=PLVEsy3ce9oQOg_UVtsaH7prheT51zWelL&index=1 we gaan eens kijken of het allemaal lukken wil.
Met vriendelijke groet,
Arie,

Roco Z21 (zwarte), (Rode) Multimaus, Fleischmann, TrainController Gold, Digitrax, Digikeijs,  baan in opbouw.

Offline Dirk Baas

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 820
  • Waardering: 12
  • Ik vertel niet in welk wagonnetje mijn geld zit.
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #7 Gepost op: 2024-05-16, 11:48:38 »
Arie,

Een mooie film. Helder uitgelegd.
Gr,

"Malle Pietje" 🤨 Volgens mijn vrouw)
🚂

DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (3-rail en LIMA/JOUEF) overgestapt en via een uitstapje naar LGB over op ROCO DCC.
Binnenkort aan de rollator.
Nu bezig met drie modulebakken, waarvan één als fiddle-yard wordt ingericht.

Offline denobis

  • Ervaren lid
  • ****
  • Berichten: 913
  • Waardering: 16
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: Functiedecoder Lokpilot 5 Fx
« Reactie #8 Gepost op: 2024-05-16, 11:59:17 »
Is inderdaad duidelijk.
Had al gezegd dat er op jouwbuis een filmpje over was.
Er staan heel veel instructie video's over jmri op jouwbuis.
Ik geef je het advies om eerst eens buiten de wagon een functie decoder aan te sluiten met leds en hem via het programmeerspoor te testen.
Daar leer je het makkelijkst van.
Dit is voor jou ook een interessant filmpje is wel een esu programmer maar in jmri werkt het ongeveer het zelfde.
https://www.youtube.com/watch?v=TY18rDd0ZQ4&list=PLVEsy3ce9oQOg_UVtsaH7prheT51zWelL&index=12
« Laatst bewerkt op: 2024-05-16, 12:19:30 door denobis »
Momenteel bezig met Scenery.

Met vriendelijke groet
Hans